Soepie! 8, 22, 29 september 2024

 kom op de soep

'Stadse Venlonaren' kunnen gezamenlijk genieten van een gratis kop soep: geen cup-a-soupen, maar smullen van met liefde bereide soep. Graag vooraf aanmelden.

Kom op de soep: Stadsherberg Ald Weishoes  8 & 22 september, 6 & 20 oktober, 3 & 17 november, 1 ,15, 29 december van 12.00 - 13.30 uur. 

Kom op de soep: De Windmeule 8 & 29 september, 13 & 27 oktober, 10 & 25 november, 8 & 29 december.

Bij de Open Inloop in de diverse Huizen van de Wijk wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Wandel jezelf positief gezond in Velden 7 september 2024

 wandel je positief

Stapelen nare gedachten of problemen zich op in je hoofd? Ga op stap met de wandelcoach. Thema's kwaliteit van leven, zingeving en mentaal welbevinden. Tussen 10.00 - 12.00 uur. Initiatief van Bibliotheek Velden. Gratis deelname.

Venloverlicht 7 september t/m 23 februari 2025

lichtbak

lichtbakken

Plaatselijke kunstenaars uit alle disciplines tonen hun 'licht' kunst middels een lichtbak op meer dan 50 lantaarnpalen in Venlo, Arcen en Steyl. Morgen kunnen we op pad met de camera.

VIPTOUR Omroep Venlo 24 september 2024

 omroep venlo

Een kijkje achter de schermen bij Omroep Venlo in komkommertijd

Omroep Venlo is liefst vijf keer verkozen tot beste regionale omroep van Nederland. De hoogste tijd voor Venlowbudget om het koffiecontact dat speciaal voor seniore burgers is ingesteld te bezoeken. 25 juli ben ik toevallig de enige. Thijs Brouwers (verslaggever/cameraman/programmamaker) geeft me de viptour. Hij leidt me enthousiast rond door de opnamestudio, de regiekamer (het hart van de studio), edit rooms en redactieruimte. 

thijs brouwers

Thijs heeft een zilveren jubileum op zijn cv en weet virtuoos te vertellen over de tijd 'van Stadsomroep tot Omroep Venlo'. Wat komt er enorm veel (techniek) kijken bij het tot stand komen van een programma: van bedenken, informatie vergaren tot realisatie. Medewerkers lessen zelfs in logopedie om voice-overs in te spreken. Naast de tv-uitzendingen zijn er natuurlijk nog de radioprogramma's, podcasts en de website boordevol nieuws. Ik kijk mijn ogen uit en hang aan zijn lippen. Met zoveel interessants sla ik zijn aanbod om te ervaren hoe het voelt als regisseur natuurlijk niet af.

redactie
Brainstormen met Mace Winter, Jannes Titulair en snuffelstagiair Sjors

Wil jij ook een keer achter de knoppen zitten? 
24 september 2024 is er weer een gratis rondleiding. Meld je alvast aan

D'n Horstgraaf expositie Fotoclub Venlo 3 september t/m 2 december 2024

 fotograaf mieke sniers

Sluis in Belfeld panorama, maar dan anders by Mieke Sniers

D'n Horstgraaf is inmiddels vermaard als expositieruimte. Vanaf 3 september hangen er maar liefst veertig foto's van Fotoclub Venlo. Bewonder de beelden van fotografen van niveau. Bovenstaande foto sierde de cover Foto in Beeld, het vakblad van de Koninklijke Fotobond.

Vrij toegankelijk
Dagelijks tussen 9.00 - 17.00 uur
Het uitnodigende Grand Café onder de Linden, Auxiliatrixweg 35 Venlo is ook open voor bezoekers. 

Veiliger fietsen tot je 100ste 2 september 2024

 bantuin

Tijdens de Fiets Totaal Doortrap Dag komen vragen en antwoorden zoals hoe ga je om met drukke fietspaden, welke verkeersregels zijn voor fietsers belangrijk en hoe blijf ik veilig op de fiets aan bod. Na de theorie en lunch stappen deelnemers onder begeleiding van een fietsdocent van de Fietsersbond op de pedalen voor een tocht van ca. 25 km. Aanmelden: doortrappen@fietsersbond.nl

Startlocatie: de Bantuin, P. Kierkelsplein 20, Venlo 
Tijdstip: 9.30 - 16.00 uur

Rondleidingen Jochumhof 1 september 2024

 

Een wandeling, en zeker een rondleiding, door de botanische tuin moet je nooit afslaan. Als planten en bloemenfanaat ben je altijd op zoek naar iets bijzonders. Hier vind je het. Jarenlang was ik op zoek naar een bepaalde plant: geen enkel tuincentrum en zelfs internet begreep niet welke plant ik bedoelde. In de Jochumhof vond ik de rode pimpernel.

Locatie: Jochumhof Maashoek 2B Steyl

Steylerdag 1 september 2024

 steyl promotie

gerestaureerd historisch monument, een van de verborgen parels in Steyl

Al weekendplannen? Doorgaans zoeken mensen de verstilling in het kloosterdorp Steyl. Tijdens de jaarlijkse Steyler dag is het levendigheid alom. Deze speciale dag waarop je achter anders 'gesloten' deuren gratis een kijkje mag nemen, mag je echt niet missen. Wij genieten er elk jaar. Zie voor deelnemers de door Stijlvol Steyl '83 en Steyl inspireert uitgegeven flyer. Vanwege de parkeerdrukte raden we je aan om de auto thuis te laten. We geven mooi-weer-garantie.

steyl

REVIEW
Geheel in Steyl: dorps en toch werelds, authentiek en gemoedelijk, gesloten en openhartig. Het was een gezellige drukte, topmuzikanten (60's & 70's) en mooie mensen. Door de hitte droegen veel dames een hoed (of parasol) wat ons deed denken aan flaneren op zondagen van weleer. Terug in de tijd met de wetenschap van nu. Fotoreportage op Venlowbudget Facebook.

dans

SAM-fonds

 straatfeest

SAM staat voor Stad van Actieve Mensen. Ik wist het niet, net als meer mensen. Het is een van de redenen waarom er veel te weinig gebruik van wordt gemaakt. Met de subsidie uit het SAM-fonds wil de gemeente Venlo inwoners ondersteunen en stimuleren iets te organiseren voor hun wijk/buurt/straat. Doel is onder andere om de onderlinge betrokkenheid van buurtbewoners te vergroten die ook de leefbaarheid ten goede komt. 

Nu je weet van het bestaan van het SAM-fonds kun je samen met je buurtbewoners/vrijwilligers een aanvraag indienen om een gratis festiviteit in gang te zetten.

Ik mis dus ik maak 30 augustus 2024

 rouwverwerking met vilt

Een creatieve viltworkshop waar je in tijden van rouw en verlies, rust en ontspanning kunt ervaren. Hier kun je tevens je verhaal kwijt en belangstellend naar dat van anderen luisteren.

Stadsbibliotheek Venlo
Tijdstip: 14.00 - 16.00 uur
Gratis

Ga niet bij de pakken neerzitten


Ben je het thuiszitten behoorlijk beu of worstel je met gevoelens. Ga niet bij de pakken neerzitten, trek er een aan en ga op pad. Als je er goed uitziet, voel je je ook goed. 

Iedereen heeft behoefte aan menselijk contact. Desalniettemin is in je eentje op stap voor velen een brug te ver. Toch moet je de deur uitgaan en gewoon de stap wagen. Begin met overzichtelijke overdagdingen (waar vertier wordt geboden) in de vertrouwde omgeving. Voelt het voor jou juist gemakkelijker om onbekende wegen in te slaan waar je niemand kent, doe jouw avontuurlijke ding.

Venlowbudget helpt je op weg met vertier en vermaak in Groot Venlo

Vooruitblik

 
Deze maand low budget te doen in Groot Venlo
  • 01 Steyler dag
  • 02 Fietsen tot je 100ste
  • 02 d'n Horstgraaf fotoexpositie t/m 21e
  • 03 Kommee, samen op pad
  • 07 Venloverlicht
  • 07 Wandel jezelf positief gezond in Velden
  • 08, 22 & 29 Kom op de soep
  • 13 literaire poëziewandeling
  • 14 Open Monumentendag Gasthuisstraat
  • 14 Tegele Laot Zich Zeen
  • 15 Ouverture
  • 17 Kommee, samen op pad
  • 19 wandeling Alzheimer
  • 21 toeschouwen Kwaakerrun
  • 21 wandeling TweeDorpenOverleg + Brookergarden
  • 21 aftrap Nach van, pries oetreikinge, poëzie met stadsdichter Sef 
  • 21 Nach van 't Limburgse Leed
  • 22 Nieuwe Scene 60-jarig jubileum
  • 22 optreden Forever Young achter het Limburgs Museum
  • 24 rondleiding Omroep Venlo
  • 24 Lezing: je krijgt zoveel meer JA als je NEE kunt zeggen
  • 28 Burendag
Agenda wordt continu aangevuld. Zie de individuele blogs voor meer info. 
Staat jouw gratis event er niet bij? App 06 - 21174300

Het verdwijnen van Ferdi Heijen 24 augustus 2024

 bibliotheek Tegelen lezing Max Hermens

Max Hermens schrijver/letterkundige, komt zelf vertellen over de inhoud van zijn meeslepende debuutroman die zich afspeelt in Noord-Limburg. Het wegkwijnende plattelandsleven, de natuur en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Beklemmend verhaal over een verwaarloosd kind dat plotseling verdwijnt.

Bibliotheek Tegelen
Lezing 14.00 - 16.00 uur
Toegang gratis (grijp die kans, want van Hermens gaan we nog meer lezen)

Boomknuffelen

 venlowbudget

Om de natuur te omarmen hoef je geen bomen te knuffelen. Minimaal een uur ontsnappen uit de alledaagse hectiek en ontspannen in het buitenleven. Alles gewoon even loslaten. Je hoofd komt tot rust en je batterij is weer opgeladen. Probeer het maar.

Vrij toegankelijk topamusement

senioren venlowbudget

Venlowbudget tipt en verkent voor jou een breed spectrum binnen het gratis aanbod in Groot Venlo. Wil je een Groot Venlose vrij toegankelijke activiteit, rondleiding bedrijf, proefles, uitnodiging nieuwe verenigingsleden, voor-nop-event, creatieve workshop, kunstige bijeenkomst, bijwonen repetitie ... onder de aandacht brengen? Stuur een bericht naar Venlowbudget en we kijken of het voor plaatsing in aanmerking komt. Houd daarbij in gedachten dat de doelgroep 'mensen met veel vrije tijd' graag overdagdingen bezoeken. Plaatsing is gratis: we verwachten wel dat de post/review op social media wordt gedeeld.

Fotoexpositie in Co. 20 augustus tot 16 september 2024

 

Foto: Mieke Sniers, fotograaf en voorzitter Fotoclub Venlo

Drie plaatselijke clubs met toptalenten binnen hun gelederen. Fotoclub Venlo, Fotoclub Blerick, Fotoclub Océ exposeren gezamenlijk een honderdtal foto's met ieder een geheel eigen aanpak in Co. de Cultuurontwikkelaar. Co. is bij de meesten beter bekend als het voormalige Kunstencentrum aan de Goltziusstraat. Voor deze mensen is het een tweede reden om de 'nieuwe' binnenkant van het gebouw te bekijken. 

Bovenstaande foto is er ook te zien. De kunstzinnige zwart/wit van Mieke Sniers is geaccepteerd bij 'Limburg Foto en maakt  kans om te winnen. Bekendmaking op 28 september.

De fotoexpositie is van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 21.00 uur vrij toegankelijk

REVIEW
karin de jonge

Voor Venlowbudget bekeek ik het veelzijdige aanbod. Je verwacht terecht technische hoogstandjes en die krijg je te zien. Wow! Wat vooral op mij indruk maakte (smaak is heel persoonlijk): elk geeft zijn eigen interpretatie aan het onderwerp. Ik zie regendruppels in een plas, de fotografe ziet ufo's. Er waren zulke fraaie (grafische) patronen bij dat je zou willen dat ze er behang van printen. Gaan kijken!

Garageverkoop Molenbossen 18 augustus 2024

 koopjesjagers

Koopjesjagers kunnen deze dag tussen 10.00 - 16.00 uur hun hart ophalen in de deelnemende garageboxen (voorzien van ballonnen) van de vier Molenbossenflats Blerick. In tegenstelling tot het tv-programma Storage Hunters die slechts een korte blik mogen werpen op de inhoud van de garage, mag je hier uitgebreid de tijd nemen om iets hebberigs op de kop te tikken. 

Een goede start voor een grijze dag waar het niet alleen draait om een milieubewust goedkoopje te scoren, maar ook om meedoen, saamhorigheid, ontmoeten en gezelligheid.

Vrij toegankelijk

REVIEW
Buren buurten. Er was ook voldoende animo van Venlonaren die op zondag de bruggenroute wandelen en de Molenbossen aandeden. Natuurlijk ben ik ook een kijkje gaan nemen. Veel dezelfde aan de oudere generatie gelieerde spullen, maar ook juweeltjes met mooie herinneringen zoals een holster en wigwam waar deze nu zestiger vroeger cowboy en indiaantje met zijn vriendjes mee speelde.

andy

Vooroorlogse oldtimerclub18 augustus 2024

bijeenkomst
grandeur van vroeger

De leden van de Vooroorlogse oldtimer club gaan weer toeren. Startpunt is eetcafé Elze, Baarlosestraat 324 in Hout-Blerick. Ontmoeten tussen ca. 9.30 en 10.30 uur Een uitgelezen kans voor petrolheads om opgepoetste oldtimers van vóór 1940 te bewonderen. 

Slaap je 's zondagsmorgens uit? Je tweede kans is rond 13.00 uur. Dan stopt de toertocht voor een ledenlunch bij de Vermaekerij in Maasbree. Aldaar pronken de oldtimers glimmend in de zon, klaar om bewonderd te worden.

Hartstikke leuk als de liefde voor oldtimers van vóór 1940 deelt. De club ziet je graag aansluiten als gastrijder met je eigen klassieker. Aanmelden bij de voorzitter tonlinders@hotmail.com 

REVIEW

Opvallend veel hondenwandelaars op dit vroege tijdstip. Verder is Hout-Blerick een slapend dorpje dat rond 9.30 uur ronkend wakker wordt gemaakt. De eerste klassieker die we zien, pronkt prominent op een oplegger. De eigenaar vraagt of ik op zoek ben naar een trouwauto. Zijn oldtimer is een van de vijf (!) Rugby's uit 1928 en nog in originele staat. Hij heeft 'm in Australië uit een legerstock op de kop getikt en over laten komen. Over liefde voor auto's gesproken.

rugby

Antwerpenaar Zotte Janneke (o.a. voormalig eigenaar van een autokerkhof) is een vlotte verhalenverteller. Ik kom bij elke zin meer te weten over oldtimers en  hun eigenaars. Hij en (al bijna 60 jaar) zijn liefhebbende eega houden niet van vakanties, maar vinden het fantastisch om voor elk origineel onderdeeltje met hun camper de buurgrenzen te overschrijden. 

toertocht

In tegenstelling tot het programma Verzamelaarsfortuin waar de echtgenote van de oldtimer-verzamelaar zijn hobby verfoeide, is Jannekes vrouw mogelijk nog doller op hun gezamenlijke hobby. Met de Rugby maken ze tripjes (zo'n 130 km per week). Bij de club en onderweg is het een en al gezelligheid: 'Je ontmoet zoveel gezellige mensen en op het terras vertoeven, hoort erbij. Hij is de chauffeur, zijn eega bestuurt de digitale snelweg; Janneke houdt namelijk niet van de huidige hectische technische snufjes zoals internet en smartphones.

details

De parkeerplaats is intussen een oldtimerwalhalla met auto's uit alle windstreken. Velen, vannacht al vertrokken om hier om 9.30 te arriveren: met lage snelheid over binnenwegen duurt van a naar b iets langer dan de huidige wagens. Dat is ook juist de charme: niet per se de nostalgie, maar de take it slow way of lifeJannekes auto is op zijn comfortabelst tussen de 40 en 50 km, hij haalt 70 km/u, maar sputtert dan tegen. De parking staat inmiddels afgeladen vol met de mooiste oldtimers. Ik maak een laatste detailfoto, schudt handen. De oldtimerfanaten wacht een bakske koffie met Limburgse vlaai, ik stap op mijn tweewieler naar het volgende event. Een heerlijke langzaamaan start van de dag.

oldtimer

Paradefeesten 16 en 17 augustus 2024

el martino
Om verwarring te voorkomen (het scheelt slechts 1 j): Martijn draait en Martin zingt

Het leukste straatfeestje van Venlo speelt zich af tussen de horecazaken vanaf café Bruxelles tot aan Brouwersplaats. De Paradefeesten belooft weer een groot muziekfestijn te worden met optredens van regionaal talent zoals Otto Wunderbar, Minsekinder en El Martino.

El Martino, de fietsende zanger uit 't Ven, dacht ik. Wat leuk! Martin Billekens is collega-koorlid van Forever Young Collectief en iedereen die hem onderweg ontmoet, wordt vrolijk van de door hem op zijn stalen ros vertolkte liedjes. Fan zijnde van Al Martino verbasterde hij zijn voornaam met een knipoog in El Martino. Het is echter Dj El Martino (Martijn Keetels) die diskjockeyt op de Paradefeesten. Ook tof.

Vrij toegankelijk. Aangezien horecaondernemers dit zelf organiseren, is het logisch dat het consumptieverbruik de gemaakte kosten ruimschoots moet dekken. Maar hé, je geniet van gratis muziek en je kan zelf bepalen of, wat en hoeveel je drinkt.

Schinkemerret 15 augustus 2024

schinkemerret

De dag ervoor zette Joekskoeër Toujours Arcen op de kop, vandaag krijgen ze zelfs het publiek in Venlo midden op de dag gemakkelijk mee: dat zegt wat over hun zang- en performancekwaliteiten. De zanglustige kerels zoals ze zichzelf bestempelen hebben het druk. Dit jaar staan er maar liefst 25 optredens in hun agenda. Dus heb je ze vandaag moeten missen, check hun volgende optreden en save the date.


Het jaarlijkse evenement Schinkemerret is niet zomaar een zomermarkt met (markt)kramen en standwerkers Tussen 10.00 - 23.30 uur zijn er talloze dans- en muziekoptredens en acts zoals freewheeler, de fietsende pianist Ward Axe die wij z'n piano zagen duwen (fiets kapot?). Venlowbudget licht het optreden van Joekskoeer Toujours eruit 13.30 - 15.30. We lieten ons prettig verrassen.

schinkemenke

Een mini-geschiedenisles. Sinds 1953 smukt het beeld van het Schinkemenke (geharnaste stadswachter uit 1617) de Kwartelenmarkt  op. Het wapenschild was door de jaren heen versleten en men zag er destijds een ham in, vandaar schink. In 1977 was de bekende kleurrijke ondernemer Geer van der Veer, initiator van de Schinkemerret in de oude binnenstad van Venlo: de smalle straten van Klein Italië.

schinkemerret

Bosbaden

 landweggetje

tot rust in de natuur

Randstedelijke toeristen komen speciaal naar Noord-Limburg voor onze bossen. Ook als je in de gemeente Venlo woont heb je altijd een bos in de buurt. Maak er gebruik van.

Dageraad, merelconcert. Hou dat gevoel vast, voordat er een kakafonie van dagelijkse geluiden op je afkomt. Bosbaden brengt je tot rust. En met zomerse hitte is een bos een koele optie. In een loofbos/vochtig gebied zullen aanwezige muggen je wel weten te vinden, kies dan eerder voor een dennengebied.

Weg uit de bebouwde kom. Via een landweggetje een loof- of dennenbos in. Hoe dieper in het bos des te stiller. Geluid is er altijd, zelfs als het doodstil is. Ruisende bomen, klanken van de wind. Een rollende druppel ochtenddauw die op een ander blad valt. geritsel van een eekhoorn op de grond, een knakkend takje door een bijna onbeweeglijk staan ree. 

Buk en aai het mos, omarm een boom als je daar zin in hebt. Blijf geregeld stilstaan en haal diep adem. Laat alles los. Ook je eigen lichaamsklanken: als je pech hebt oorsuizen (tinnitus), de rondkolkende klank van je bloedstroom door je oor, je ademhaling die op en neer golft, de puls van je hart. 

Opgeladen? Bedank het bos voor een mooie start van de dag. Het klinkt raar, maar als je daar staat en je spreekt dingen uit, voelt alles lichter.  Elk seizoen kent zijn typische geur en geluiden. Denk aan winters wit, een wolk van geuren en een explosie van kleur in de lente, het hars van dennenbomen hoogzomer en de vochtige grond met fermenterend blad bij een karakteristieke geur.

Wandeling TweeDorpenOverleg 21 september 2024

venlowbudget

De wandeling van 8 km in Hout-Blerick richting Kasteel de Berckt Baarlo is een initiatief van wijkoverleg Blerick en de Dorpsraad Hout-Blerick.

Startpunt: parkeerplaats de Elze Hout-Blerick
Eindpunt: Brookergarden rond 16.00 uur.
Entree, koffie/thee plus vlaai wordt betaald door de organisatie

Tijdstip: 14.00 uur
Deelname vóór 14 september aanmelden via 06 - 17 16 82 30 / jwhhuijs@ziggo.nl

Peaceful Piano Ligconcert 11 augustus 2024

 ligconcert

Op het Zomerparkfeest is mega veel te doen op het gebied van kunst, cultuur en muziek. Venlowbudget pikt de onthaasting eruit. Op het parkgras liggend wegdromen bij de peaceful pianoklanken gespeeld door Geronimo Snijtsheuvel. Laat de rust in je neerdalen.

Aanvang: 12.45 u
Locatie: Julianapark
Vrij toegankelijk
Aanbevolen: plaid of yogamat om comfortabel en schoon te liggen

REVIEW
zomerparkfeest

Hemelse klanken. Met de fitnessmat onder mijn arm op weg naar de zelt. Geen idee wat het publiek kan verwachten. Ik installeer me op de houten vloer waar nog net een driehoekje vrij is om mijn matje uit te rollen. Niet het beloofde bladerdak boven ons maar het tentdak. 

Geronimo achter de piano, een strijkkwartet en een hemelse stem die ons vraagt om (weg) te dromen. Het is warm. Ik voel me als bij hot yoga en voel de parelende zweetdruppels van mijn voorhoofd opzij rollen; er zijn meer mensen met een rood hoofd. Het elastiekje voor een hippe bun (miniknotje) blijft vergeten om mijn pols.

Met gesloten ogen geef ik me over en laat me meevoeren door hemels gezang. Het applaus wekt me. Sorry Geronimo. Huh. Ontspannen en met een innerlijk rust in mijn hoofd neem ik 10 minuten om op aarde te belanden. Dit gevoel zal ik de rest van de dag bij me dragen. De meesten staan op voor een meet&greet met Geronimo en om hem te bedanken voor de energie die hij met ons deelde. De man aan mijn voeten (letterlijk) neemt net als ik even de tijd om te acclimatiseren. 

Paracycling 10 augustus 2024

foto seth kane

Paracycling is een te weinig bekende tak van sport bij het grote publiek. Het lijkt ons spectaculair, vandaar dat we er graag op attenderen. Stichting Wieler- en skateomgeving Herungerberg organiseert tussen 10.00  en 15.00 uur wielerwedstrijden voor handbikes, driewielers, tandems en ID renners op de Mathieu Cordang baan.

Locatie: Louisenburgweg 27 Venlo

Picknick der gebroken harten 10 augustus 2024

traditie

Gemoedelijk Venloos familiefeest waarbij (de net van vakantie teruggekeerde) bezoekers de eigen picknickmand mogen nemen. Van baby tot (over)grootouders, iedereen is erblij. Veel gekwetter met muzikale omlijsting met als afsluiter Lois Lane.

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Zomerparkfeest, Julianapark
Vrij toegankelijk

Zomerparkfeest in de stad 8 - 11 augustus 2024

 zomerparkfeest 2024

De middag van het sentiment, picknick der gebroken hart, een gevarieerde line-up van artiesten voor elke smaak en de zon schijnt. Het is zomerparkfeest in de stad. Komt allen naar het Julianapark. Have fun!

Gratis toegang

REVIEW 

Gezelligheid moet je zelf maken. En dat deden ook de senioren. Toch hoorden we hier en daar stemmen opgaan dat het programma wel heel erg gericht was op de bezoekers van de nabije toekomst: kids, tieners en twintigers. Als zelfs dertigers al aangeven zich voor sommigen optredens te oud te voelen ... Hoe dan ook was het weer een zomers feest. Met de nieuwe programmeur is het voor 2025: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Just bee yourself 7 augustus 2024

 bij op zinnia

Haal buiten naar binnen. Normaal jagen we mensen de deur uit. Nu vragen we je dit regenachtige dagje om binnen te blijven en te genieten van deze fantastische bijendocumentaire op televisie. In onze eigen tuin gonst het van de duizenden bijen, terwijl we vlinderbloemen hadden gezaaid. 

my garden of thousand bees

Het blijkt het nog niet zo makkelijk om een bij te fotograferen. Zo gauw ze een schaduw zien, vliegen ze weg. Van de 60 foto's die ik knip, zijn er drie waar ze in beeld zijn gebleven. Niks bijzonders leer ik door naar de met de NTR Audience Award onderscheiden ode aan de bijenliefde My garden of a thousand bees van de in Bristol woonachtige natuurfilmer Martin Dohrn te kijken. 

lovestory

Tijdens de coronalockdown neemt hij de tijd om zoveel mogelijk bijensoorten in zijn achtertuin voor zijn lens te krijgen. Het wordt een just bee yourself verhaal waarin bijen vechten om hun territorium, elkaar voor de gek houden en ook wordt er iemand verliefd.

7 augustus NPO 2 20.30 uur. Aanrader. Kijk, relax en geniet!

Bloemschikken 7 en 8 augustus 2024

geheugenhuis, hulp bij dementie

Tegenwoordig wordt er van alles georganiseerd voor mensen met dementie en/of hun mantelzorgers. Echt een vooruitgang: toen mijn pappi in dat stadium zat, was nauwelijks het woord dementie bekend, laat staan dat er activiteiten werden georganiseerd.

Het Geheugenhuis Blerick en Geheugenhuis binnenstad Venlo bieden geregeld passende activiteiten aan. Maak er gebruik van! Deze week staat bloemschikken op het program. De activiteiten zijn voor elke portemonnee toegankelijk. Deelnemers zijn vrij om een bijdrage in het potje te doen.

Locaties: 
Geheugenhuis Binnenstad Venlo 7 augustus
Geheugenhuis Blerick 8 augustus
Tijdstip: 10.30 - 13.00 uur
Onder leiding van: Blushflower
Deelname alleen na aanmelding

Open dag Ketelhuis Steyl 4 augustus / 1 september 2024

 stoommachine, open dag,

Als onderdeel van de Stichting behoud monumenten Steyl vinden er o.a. open dagen plaats in het ketelhuis Steyl. Heb je weinig met techniek? Het ketelhuis is ook een uniek stapje terug in de tijd. Steyl is daarnaast een ansichtkaartdorpje dat uitnodigt tot wandelen en fietsen. Genoeg reden om te gaan dus!

Locatie: Parkstraat 32 Steyl
Open tussen 11.00 - 16.00 uur
Tip: handen op de oren als de stoommachine van zich laat horen!

Middag van het Sentiment 9 augustus 2024

 middag van het sentiment

Het  gratis toegankelijk Zomerparkfeest in het Julianapark is weer in de stad

Voor het seniorenfeest op de vrijdag zijn dit jaar geen kaartjes nodig. Wel wordt geadviseerd om tijdig bij AMIGO podium (voorheen vriendenpodium) een plekje te bemachtigen. De inloop start om 13.00 uur met het jubilerende Kappes Kook (50 jaar), waarna Patrick Pilot bekende evergreens covert, operazanger Martin Hurkens galmt, Thei en Marij het publiek opwarmen voor George 'little green bag' Baker die tussen 15.50 - 16.20 uur de zeventiger jaren doet herleven. 

REVIEW

Middag van het sentiment 2024. Venlowbudget is erbij, jij ook? Je bent er inderdaad. Soms heb je van die dagen waarop alles perfect in elkaar valt: de mensen, de muziek, de ambiance. Een gouden greep uit de schnabbelartiestenlade die precies weten welk repertoire hun begeleidende geluidsband moet inzetten. Patrick Pilot (wat een allrounder stem!!) warmt het publiek op - de handjes gaan de lucht in - en operazanger Martin Hurkens mengt zich tussen het publiek met populaire klassiekers. Zuiderlingen onder elkaar: we zijn EEN deinende massa. 

martin hurkens

De overtrekkende buitjes waarop het ZPF direct reageert met het uitdelen van regenponcho's deren de senioren aan de lange tafels eigenlijk niet. Thei en Marij gaan lekker los op zomerse uptempo meezingers. Het jubilerende Kappes Kook: altijd feest. De zon schijnt als George Baker in zijn zwart leren colbert het podium betreedt. Als we eerlijk zijn komen de meesten voor hem. In december wordt hij 80. Hij oogt aandoenlijk. Hij zingt zichtbaar met plezier zoals hij zijn hele leven heeft gedaan en geniet van het massaal toegestroomde publiek. Wij genieten van hem en zijn grootste hits. Una paloma blanca (2x op verzoek), morning sky, little green bag, sing a song of love, beautiful rose en vele anderen. We galmen ze allemaal vlekkeloos mee. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. De camera's leggen het allemaal vast. Voor ons zit dag 1 van het Zomerparkfeest erop.

zomerparkfeest