Bosbaden

 landweggetje

tot rust in de natuur

Randstedelijke toeristen komen speciaal naar Noord-Limburg voor onze bossen. Ook als je in de gemeente Venlo woont heb je altijd een bos in de buurt. Maak er gebruik van.

Dageraad, merelconcert. Hou dat gevoel vast, voordat er een kakafonie van dagelijkse geluiden op je afkomt. Bosbaden brengt je tot rust. En met zomerse hitte is een bos een koele optie. In een loofbos/vochtig gebied zullen aanwezige muggen je wel weten te vinden, kies dan eerder voor een dennengebied.

Weg uit de bebouwde kom. Via een landweggetje een loof- of dennenbos in. Hoe dieper in het bos des te stiller. Geluid is er altijd, zelfs als het doodstil is. Ruisende bomen, klanken van de wind. Een rollende druppel ochtenddauw die op een ander blad valt. geritsel van een eekhoorn op de grond, een knakkend takje door een bijna onbeweeglijk staan ree. 

Buk en aai het mos, omarm een boom als je daar zin in hebt. Blijf geregeld stilstaan en haal diep adem. Laat alles los. Ook je eigen lichaamsklanken: als je pech hebt oorsuizen (tinnitus), de rondkolkende klank van je bloedstroom door je oor, je ademhaling die op en neer golft, de puls van je hart. 

Opgeladen? Bedank het bos voor een mooie start van de dag. Het klinkt raar, maar als je daar staat en je spreekt dingen uit, voelt alles lichter.  Elk seizoen kent zijn typische geur en geluiden. Denk aan winters wit, een wolk van geuren en een explosie van kleur in de lente, het hars van dennenbomen hoogzomer en de vochtige grond met fermenterend blad bij een karakteristieke geur.