Vooroorlogse oldtimerclub18 augustus 2024

bijeenkomst
grandeur van vroeger

De leden van de Vooroorlogse oldtimer club gaan weer toeren. Startpunt is eetcafé Elze, Baarlosestraat 324 in Hout-Blerick. Ontmoeten tussen ca. 9.30 en 10.30 uur Een uitgelezen kans voor petrolheads om opgepoetste oldtimers van vóór 1940 te bewonderen. 

Slaap je 's zondagsmorgens uit? Je tweede kans is rond 13.00 uur. Dan stopt de toertocht voor een ledenlunch bij de Vermaekerij in Maasbree. Aldaar pronken de oldtimers glimmend in de zon, klaar om bewonderd te worden.

Hartstikke leuk als de liefde voor oldtimers van vóór 1940 deelt. De club ziet je graag aansluiten als gastrijder met je eigen klassieker. Aanmelden bij de voorzitter tonlinders@hotmail.com 

REVIEW

Opvallend veel hondenwandelaars op dit vroege tijdstip. Verder is Hout-Blerick een slapend dorpje dat rond 9.30 uur ronkend wakker wordt gemaakt. De eerste klassieker die we zien, pronkt prominent op een oplegger. De eigenaar vraagt of ik op zoek ben naar een trouwauto. Zijn oldtimer is een van de vijf (!) Rugby's uit 1928 en nog in originele staat. Hij heeft 'm in Australië uit een legerstock op de kop getikt en over laten komen. Over liefde voor auto's gesproken.

rugby

Antwerpenaar Zotte Janneke (o.a. voormalig eigenaar van een autokerkhof) is een vlotte verhalenverteller. Ik kom bij elke zin meer te weten over oldtimers en  hun eigenaars. Hij en (al bijna 60 jaar) zijn liefhebbende eega houden niet van vakanties, maar vinden het fantastisch om voor elk origineel onderdeeltje met hun camper de buurgrenzen te overschrijden. 

toertocht

In tegenstelling tot het programma Verzamelaarsfortuin waar de echtgenote van de oldtimer-verzamelaar zijn hobby verfoeide, is Jannekes vrouw mogelijk nog doller op hun gezamenlijke hobby. Met de Rugby maken ze tripjes (zo'n 130 km per week). Bij de club en onderweg is het een en al gezelligheid: 'Je ontmoet zoveel gezellige mensen en op het terras vertoeven, hoort erbij. Hij is de chauffeur, zijn eega bestuurt de digitale snelweg; Janneke houdt namelijk niet van de huidige hectische technische snufjes zoals internet en smartphones.

details

De parkeerplaats is intussen een oldtimerwalhalla met auto's uit alle windstreken. Velen, vannacht al vertrokken om hier om 9.30 te arriveren: met lage snelheid over binnenwegen duurt van a naar b iets langer dan de huidige wagens. Dat is ook juist de charme: niet per se de nostalgie, maar de take it slow way of lifeJannekes auto is op zijn comfortabelst tussen de 40 en 50 km, hij haalt 70 km/u, maar sputtert dan tegen. De parking staat inmiddels afgeladen vol met de mooiste oldtimers. Ik maak een laatste detailfoto, schudt handen. De oldtimerfanaten wacht een bakske koffie met Limburgse vlaai, ik stap op mijn tweewieler naar het volgende event. Een heerlijke langzaamaan start van de dag.

oldtimer